tattoos

Monday, April 24, 2006

Firewall

FirewallFirewall, alltså. "Var fan har jag hört det namnet?" tänker du kanske, och anstränger dig som fan för att komma ihåg det. Eller så vet du direkt: det är Harrison Ford-filmen som jag tjatat om i säkert en månad nu, eftersom det inte verkade som att SF ville visa den.

Vilket de typ inte gjorde först, för när jag kollade på kommande premiärer typ i februari så fanns den inte där. Alls. Och då kollade jag premiärer från januari till juli i år, mer tror jag inte de hade. Men nej, den stod inte med; och jag såg ingen reklam för den heller, varken i tidningar eller någon annanstans (tro mig, jag letade). Det var inte förrän vi skulle gå och se Lilla Kycklingen och jag gick in på SF.se igen, som jag upptäckte att den skulle ha premiär, inom mindre än en vecka till och med. Så jag fick hitta någon att gå med lite snabbt, och såg den dagen efter Sverige-premiären.

Nog, om det, och mer om filmen. Jag visste ärligt talat inte mycket om den, först visste jag bara att Harrison Ford var med, vilket egentligen var tillräckligt för att få mig att vilja se den, men det jag lyckades ta reda på om handlingen (hur vet jag faktiskt inte) var att Harrison spelade någon som konstruerat ett säkerhetssystem för en bank (som bara råkade vara hur bra som helst), och sen kom det lite ondingar och kidnappade hans familj för att få honom att hjälpa dem att råna banken. Låter ju faktiskt inte helt dåligt.

"Jack Stanfield är specialist inom datasäkerhet på Landrock Pacific Bank., och är ansvarig för den avdelning som hindrar de alltmer sofistikerade försöken att hacka systemet. Det skulle vara ett idiotsäkert system om det inte vore för en brist som tjuven Bill Cox bestämmer sig för att utnyttja: Jack har en familj. Med Jack som instrument ska Bill ta sig igenom bankens brandväggar och kontroller och genomföra det perfekta rånet."

Då är ju frågan; var det bra? Och svaret är faktiskt, ja, den var jäkligt bra. Visserligen blev den dissade i typ City, tror jag, där de skrev "men när händelseförloppet är så här väloljat välbekant blir summan endimensionellare än Fords uttryck de senaste 15 åren (mungipan drar sig uppåt ibland, annars samma)", men skit i dem för de är dumma. För det första behöver det inte nödvändigtvis vara en dålig grej (äh, det är väl fett logiskt att springa runt och le hela tiden när en galning vill döda ens familj, eller vadå?), och för det andra så råkar jag gilla hur Harrison ser ut. Sådetså (ja, jo, den obligatoriska kommentaren om hans utseende får väl hamna här då; ja, han är gammal, men han är fortfarande het, so fuck off).

Paul Bettany som onding är så rätt, han var så jävla läskig. Det tog ett tag innan jag kom på varför han var så jävla bekant, men sen slog det mig att det ju var från En riddares historia (A knights tale) som jag älskat sen jag var liten, och sen är han med i A beautiful mind också (mycket bra film, btw). Vid ett tillfälle så är det en kille som gjort "ett misstag" som han säger, och han bara skjuter honom, rakt av, och det var så uppenbart från början i scenen, det liksom kändes, men det läskiga var att han som blev skjuten inte fattade det, och bara... Nej, han var jäkligt bra.

Sen var kanske själva slutet och så ganska givet redan från början, men det skiter jag i, för det var bra ändå. Snygg action på slutet, jag satt och ryckte till i stolen när vissa slag utdelades, det såg ut att göra ont. Hoppa inte på folks ryggar, liksom, jag får sympatismärtor. Men bra ändå, och väldigt gullig sista minut. Liksom fint.

Andra nämnvärda saker är att killen som spelar Liam, Nikolaj Coster-Waldau heter han, är jäkligt het. Det var ju nästan så att jag hade svårt att välja vem jag skulle koncentrera mig på under de scener när han och Harrison var med i samtidigt (men bara nästan, för det var ju uppenbart att jag valde Harrison, duh). Dessutom spelade han bra, så jävla elak och ond liksom. Och jag tror han tog hem filmens bästa citat; "I don't hate you Sarah, I just don't care about you", det ska jag lätt komma ihåg.

Såå, för att sammanfatta så får jag väl säga att den var värd att tjafsa så mycket om på Helgon och Sockerdricka, det var värt att eventuellt döda en vänskap på grund av dumma saker som kan hända i biomörkret (thank god för att thrillers inte är romantiska), och den är definitivt värd att se även om man inte är lika besatt av Harrison Ford som jag är. Och Trams, du måste se den, det bara är så. ;)

That's enough of that shit.

Idag ser jag på:
- Yu-Gi-Oh!, TV4, 16.00
- Outsiders, Kanal5, 20.00

No comments:

Post a Comment

 

blogger templates | Blogger